,

http://event.2parale.ro/events/click?ad_type=product_store&aff_code=201c16d90&campaign_unique=7c0960f13&unique=38c51cf33

Friday, March 30, 2012

Deconstructivism

Deconstructivismul este un curent recent aparut in arta si arhitectura si cred ca in legatura directa cu conceptele de Complexitate si Haos din stiinta. Acumularea unei cantitati imense de informatie aduce dupa sine nevoia de reordonare, de reorganizare aparitia unor noi mijloace de exprimare.

Ce este Deconstructivismul?

Deconstructivismul reprezinta o abordare in conceperea unui design care incearca sa vada arhitectura in bucati. Elementele de baza ale arhitecturii sunt dezansamblate si reansamblate. Cladirile deconstructiviste par sa nu urmareasca o logica vizuala. Acestea par a fi alcatuite din forme abstracte nerelationate si nearmonizate. Ideile deconstructiviste sunt imprumutate de la filosoful francez Jacques Derrida.

Museul Guggenheim din Bilbao


Este caracterizată de idea de non-liniaritate a procesului de design şi proiectare, precum şi de manipulări ingenioase ale formelor, continuităţii şi structurilor suprafeţelor exterioare ale clădirilor. Deconstructivismul apelează la aparenta nerespectare a geometriei euclidiene, sugerînd volumetrie ne-euclidiană,[1], servind astfel la "dizlocarea" şi "distorsonarea" elementelor arhitecturale, dar mai ales a faţadei şi a întregii suprafeţe exterioare a clădirii. Finalizarea aspectului final vizual este caracterizată de impredictibilitate şi haos controlat.


Acest curent apare si in muzica in special in jurul curentului Techno-Electro-IDM (ex: Autechre, Aphex Twin, Funkstorung etc.) si in artele vizuale conexe domeniului atat la nivel de printuri cat si de video. Va ofer spre vizionare sau spre auditie cateva exemple. Atentie s-ar putea sa va surprinda.

Audio:

Amon Tobin -El Cargo un stil propriu cu influente new-jazz.


Video:

Funkstorung -the zoo


Audio video

Autechre-Dropp



Printuri

www.thehorusproject.com



De ce mi-a venit sa vb despre aceste lucruri?

Cred ca "sufletul" omului modern este asemenea unei opere deconstructiviste, e atractiv daca este privit din anumite perspective si repulsiv din altele. Transmite ceva daca e studiat de foarte aproape sau de foarte departe, insa nu poate fi ordonat, clasic, simplu pentru ca in continuu primeste noi informatii, experiente, structuri emotionale in cantitati infinit mai mari decat cele primite de stramosii sai. Tocmai acest surplus de informatie ne complica continutul, forma etc si prin urmare devenim din ce in ce mai greu de perceput de catre semeni nostri si in acelasi timp percepem mai greu oamenii de langa noi.

Cu alte cuvinte cred ca tocmai complexitatea individuala, din ce in ce mai mare, duce la o reducere a comunicarii sau a perceptiei reciproce dintre doua sau mai multe persoane.

PS: nu am baut nimic :P

No comments:

Post a Comment